Den 9 januari nästa år kommer Destination Gotland att höja sina biljettpriser för resande till och från Gotland. Det står klart efter att bolaget släppte vårens turlista under torsdagen.

– Det är en turlista som under våren bygger på förra årets turlista. Sedan är det vissa helgeffekter som är justerade jämfört med förra årets turlista, påsken kommer lite tidigare och helgerna ligger lite annorlunda jämfört med i fjol, säger Christer Bruzelius, vd Destination Gotland.

Destination Gotland väljer att avisera prishöjningen med släppet av vårens turlista. Men prishöjningen träder alltså först i kraft 9 januari 2018. Priset för en ekonomiplats höjs från 177 kronor till 182 kronor för en gotlänning över 26 år. Om personen inte är folkbokförd på Gotland höjs priset från 263 kronor till 271 kronor.

– Det är en justering som görs för att täcka de kostnadsökningar som vi har. Vi går från ett pris som legat på samma prisnivå sedan 2012 ungefär. Det är en mindre justering, säger Christer Bruzelius.

Vad är det för kostnadsökningar som ni har?

– Det är kostnadsökningar på flera områden, till exempel på personalsidan.

Hur mycket kommer ni att tjäna på det här?

– Vi kommer inte att tjäna på det här eftersom våra kostnadsökningar är större än vad justeringen ger. Vårt mål är att locka så många som möjligt till Gotland, säger Christer Bruzelius.

De håller för tillfället på att arbeta med turlistan till sommaren 2018. I år kom det rapporter om att det ibland kunde ta en vecka om man ville komma från Gotland tillsammans med sin bil – innan det fanns en ledig plats.

– Det är sådana saker som vi jobbar för att hitta lösningar på. Det är en sak som vi tittar väldigt noga på, säger Christer Bruzelius.

Kommer det bli ännu fler turer under sommaren 2018 – jämfört med i år?

– Jag ser framför mig en turlista för ytterligare tillväxt, något som vi hela tiden arbetar för, säger Christer Bruzelius.