Det var under söndagen som SVT:s "Uppdrag granskning" avslöjade "Paradisläckan", som visar att omkring 2 000 förmögna svenskar har placerat pengar på diverse skatteparadis runtom i EU. En av dem är Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling, som har kapitalplaceringar i Luxemburg och på Malta. När han konfronterades av SVT svarade han så här:

"Ja, det finns ju alltid en egoism i det hela. Man frågar sig också: Om betalar man in 20–30 miljoner om året – vad fan får jag för pengarna?"

Det är det många som velat svara på hans fråga. Hashtagen #vadfanfårjag trendar just nu i sociala medier.

Artikelbild

| Kirsten Åkerman, Svenskt näringslivs regionchef på Gotland, vill inte kommentera sin ordförande Leif Östlings skatteplanering.

"Tänk att ha hela säcken full och ändå vakna på morgonen o bara #vadfanfårjag", skriver Julia Berg (S), politisk samordnare och vice ordförande i Växjöbostäder, på Twitter.

"Skamlöst mot, lärare, sjuksköterskor, poliser o undersköterskor som ser till att landet funkar när du tjänar pengar", twittrar socialminister Annika Strandhäll (S).

LÄS MER: #Vadfanfårjag trendar på Twitter

På Svenskt Näringslivs hemsida kommenterar Leif Östling Uppdrag gransknings avslöjande. Där poängterar han att han sedan år 2010 bidragit med ungefär 180 miljoner kronor i skatt i Sverige och Tyskland.

"Man kan förstås ställa frågan om det är lämpligt att placera pengar i ett annat EU-land än där man själv är bosatt. Jag tycker det är lämpligt så länge alla lagar och regler följs vilket jag gjort", skriver han.

Svenskt Näringslivs regionchef på Gotland, Kirsten Åkerman, kommenterar sin ordförandes uttalanden så här:

– Han har uttalat sig som privatperson och jag vill inte och kan inte kommentera hans privatekonomi.

Kirsten Åkerman kommenterade dock händelsen på sin Facebooksida på söndagen.

– Han har betalat mycket skatt i Sverige och det ska han göra också. Det är jätteviktigt för alla i landet att vi har ett fungerande skattesystem som är rättvist, konstruktivt och produktivt. Det vore bättre att prata om hur man bygger det systemet istället för att hänga ut enskilda personer.

Hon har nu plockat bort inlägget och ersatt det med Leif Östlings egen kommentar.

– Jag tog inte bort det för att dölja något. Jag kände att han får prata för sig själv. Han har gett sitt svar.