Texten kommer från Houzz.se

 

Kärleken spirar och ni skall flytta ihop och inreda ert gemensamma hem tillsammans. Men hur får man ihop det så att bådas favoritsaker hamnar rätt – partnerns soffa, eller din lampa som du älskar så mycket? Här får du inredarens bästa tips på hur ni undviker en stilkrock och ger bådas stil utrymme.

Skapa en moodboard Innan ni flyttar – sätt er ner och skapa en gemensam moodboard, där ni tillsammans plockar ut de möbler och den stil ni vill ha. När den är klar har ni den som underlag för framtida inköp. Det fungerar extra bra om ni bestämt er för att köpa mycket nytt, så slipper ni gräl i möbelbutiken och dyra felköp.

Blanda Ni har varsin soffa, i två helt olika stilar och färger? Inga problem – låt sofforna blir rummets blickfång. Placera dem mitt emot varandra så har ni skapat ett personligt intryck utan att tumma på någons stil.

Neutral bas Kom överens om att ha en neutral bas och jobba därefter med olika färger och detaljer i de olika rummen. Turas om att välja efter er personliga favorit!

Det behöver inte ens bli en konstig stilmix med två olika soffor. Håll samma ton på övrig inredning och knyt samman med liknande textilier i båda sofforna, så kan det hänga ihop riktigt bra.

Klä om Har din partner en soffa som är gräsligt ful – men som du faktiskt kan hålla med om är en av de skönaste möblerna du någonsin suttit i? Inga problem: klä om den hos en tapetserare, eller beställ klädsel hos Bemz om soffan/fåtöljen är från IKEA. Det får soffan att bli som ny och ni får chansen att välja ut något tillsammans till ert gemensamma hem.

Detsamma gäller såklart fåtöljer eller stolsitsar. Kanske har någon av er arvegods som har mycket affektionsvärde, men faktiskt inte är så snyggt? Klä om möbeln i ert gemensamma favorittyg.

Var generös Bestäm innan att ni tillåter x antal (förslagsvis 3-5) möbler/detaljer som är helt fria att ta med in i ert nya boende. Här kan du alltså välja ut dina absoluta favoriter – därefter får ni helt enkelt kompromissa.

Prata igenom allt innan! Och precis som att vara generös med vad man låter den andra ta med sig in i det gemensamma boendet, så bör man ha rätt till ett veto. Man behöver inte gå med på precis ALLT…

Mixa! Genom att blanda har ni den ultimata chansen att skapa ett riktigt personligt inrett hem. Kombinera till exempel olika bord eller köksstolar för en lekfull mix.

Så här snyggt kan det bli med olika typer av köksstolar.

Måla om Ett annat tips är att måla om bostaden. Förhoppningsvis kan ni enas om en kulör som passar er båda. På så sätt får ni en grund som hela hushållet tilltalas av och därefter kan ni fylla på bohaget.

Kan ni inte enas om en färg? Ingen fara. Skapa ett lekfullt och tufft hem med olika färger som övergår i varandra. Ett tips här är att välja kulörtonslika eller nyanslika färger, så att det blir en snygg övergång. Det måste hänga ihop iallafall lite!

It’s all about the details Fokusera mer på detaljerna än de stora ytorna. På så sätt kommer ni att skapa en egen stilmix med personliga ting och detaljer som tilltalar er båda. Byt till exempel knoppar på köksluckorna eller din gamla byrå, och vips har ni skapat en ny, gemensam möbel.

Skapa en tavelvägg Gör en tavelvägg där ni blandar era favorittavlor. Bästa kompromissen!

Väggen behöver inte bara innehålla tavlor – blanda gärna in en spegel, klocka eller annat favoritföremål.

Ärlighet Slutligen: var ärlig mot dig själv – passar verkligen ditt gamla soffbord in i ert nya boende? Tänk på att var sak har sin tid, och ta verkligen bara med det som passar in i nya lägenheten. Ni kanske behöver en större soffa nu när ni är två, eller en matplats för fler när ni har gemensamma middagar? Tänk på att behoven oftast ändras när hushållet fördubblas.