Nyligen rapporterade Helagotland.se att ön för andra året i rad tar hem förstaplatsen när det kommer till vilken plats i Sverige som svenskarna helst vill ha sitt fritidshus på. År 2014 och 2015 låg Stockholms skärgård i topp, men år 2016 – och även i år – toppar Gotland listan med en förstaplats; enligt SBAB:s undersökning "Fritidshuset 2017".

LÄS MER:Gotland i topp när svenskar väljer fritidshus

Ny statistik från Fastighetsbyrån visar nu även att fritidshusmarknaden i Gotlands län ligger strax över rikssnittet. Snittökningen för riket i stort ligger på 18 procent på fem år, där medelpriset för ett fritidshus nu landar på strax under 1,6 miljoner kronor. Fritidshus på Gotland däremot har haft en prisökning med 19 procent på fem år. Och snittpriset för ett fritidshus på ön ligger nu på närmare 2,1 miljoner – vilket är det näst högsta snittpriset i landet. Högsta snittpriset står Stockholm för, med ett medelpris på närmare 2,6 miljoner kronor.

Största procentuella prisökningen över fem år kan man se i Dalarnas län, där priserna har ökat med 47 procent. I Blekinge län ser man den tydligaste nedgången på minus 3 procent. Kraftigast prisnedgång i landet har Motala kommun och Askersunds kommun haft med minus 27 procent.

Siffrorna är framtagna av Svensk Mäklarstatistik och jämför försäljningspris på alla fritidshusförsäljningar gjorda mars 2011 – februari 2012 med samma period för 2016 och 2017. Det är den procentuella ökningen som redovisas.