Vegetarisk mat ligger Amanda Lydahl varmt om hjärtat och det var just med en vegetarisk rätt: gräddbrässerad kålrot med smörad kålbuljong, sotad sparris och gotlandslinser, som hon kammade hem förstapriset i maj. Då var hon kockelev på sitt sista år på Wisbygymnasiet och juryn bestod av flera tunga namn inom restaurangbranschen som exempelvis Ulrika Brydling, Niklas Ekstedt och Johan Backeus, som utsågs till årets kock 2017, för att nämna några. Tidigare i år vann Amanda Lydahl även Gymnasie-SM 2017 i klassen Kök. Under sommaren har hon arbetat vid Lilla Bjers på Gotland och just nu befinner hon sig tillsammans med tre andra gotlänningar i orten Greve in Chianti, Toscana i Italien, där hon arbetar på en popup-restaurang på vingården Terreno.

– Vingården ligger i Chianti classico-distriktet i Toscana och drivs av Sofia Ruhne och Marcus Östlundh, säger Amanda Lydahl via telefon.

Hon berättar att intresset är stort för restaurangen och att merparten av platserna redan är förbokade.

– Bland andra kommer ett gäng från Aftonbladet för att äta hos oss, säger hon.

På menyn kommer grönsakerna att spela huvudrollen, något som Amanda Lydahl är angelägen om.

– För mig är det viktigt med grönsaker som jag vet var de kommer ifrån och de ska helst vara ekologiska. Jag vill sätta grönsakerna i fokus och att köttet mer är som ett komplement! säger hon ivrigt.

På frågan om vinsten i våras gjort att det numera haglar av jobberbjudanden skrattar hon till lite, men erkänner å andra sidan att jo, visst har hon fått flera jobberbjudanden. Planen är att flytta till Stockholm i höst och sedan hitta en restaurang att jobba på där hon ”trivs med konceptet”.

Men innan dess väntar ytterligare några veckor i Italien där hon passar på att njuta och låta sig inspireras av den italienska maten. Hon kommer precis från matbordet där hon och ett gäng delat på flera olika pizzor.

– De var så tunna och goda med bland annat kronärtskockor och gorgonzola! säger hon lyriskt och fortsätter:

– Det man blir bortskämd med här i Italien är att det finns så mycket yrkeskunnande och yrkesstolthet. Bara att få gå in och provsmaka i alla små butiker med kött, ost och bröd. Jag tänker: hur ska jag klara mig utan det här, säger hon och skrattar.

Matintresserad har hon varit så länge hon kan minnas. Redan som mycket liten var hon frågvis och vetgirig när hon fick lov att baka med farmor och mormor, som hon säger har lärt henne mycket. När hon blev äldre vidgades bakintresset till att omfatta all matlagning och i dag älskar hon att jobba i köket.

Intresset har blivit till ett yrke och van som hon är bad vi henne att dela med sig av några konkreta, praktiska råd i köket i form av, som hon tycker, bra utrustning. I faktarutan här intill hittar du några av hennes tips till det egna köket.

– Jag är verkligen ingen märkesnörd när det gäller köksutrustning, men jag tycker att man ska ha bra grejer som är slittåliga. Ett tips är, och det här är kanske självklart för många, att ha en bra kniv. Hellre en riktigt bra kniv än många slöa.