Råttfritt i växthuset, men sorg över en ihjälkörd igelkott.

Jag backade ut bilen och åkte och handlade. När jag kom tillbaka låg igelkotten där tillplattad.

Nu oroar jag mig för ungarna. De föds i augusti och om det nu var deras mamma jag körde ihjäl, då...

Jag vill inte veta.

Varje människa, en löpsedel!

Det sa en redaktionssekreterare på Aftonbladet, när jag anställdes där 1965. Fast det där trodde jag inte riktigt på. Det ska mycket till för att hamna på en löpsedel. Men med åren har jag insett att han kanske har rätt.

Jag har många gånger tänkt testa om löpsedlarna verkligen finns där. Hos alla. Och nu har jag kontaktat en person, som jag aldrig tidigare träffat och som jag inte vet någonting om.

-Jag har absolut ingenting spännande att berätta om mitt liv! var hens första kommentar när jag frågade.

Vi har i alla fall bestämt att träffas, några timmar varje gång. Jag med bandspelare och hen med mitt löfte om att få vara helt anonym om hen önskar.

Vad kommer det att stå på löpsedeln?

Synd att jag inte är kund hos Nordea.

Då hade jag kunnat demonstrera mot bankens giriga flykt från Sverige genom att byta bank.

Det är inte bara jag som är fascinerad av gravstenar. Förra veckan skrev jag om familjen Wallenströms gravsten på kyrkogården i Guldrupe. Husbonden Johan Olof Wallenström dog 1881. Sönerna Olof Petter och Johan Oskar dog året därpå, 25 och 29 år gamla. Ingen uppgift om en hustru/moder på gravstenen. Var Johan Olof ensamstående pappa?

Många har hört av sig och Rolf Ahlby i Guldrupe, som nu bor i Wallenströms gamla stenhus, vet besked:

– Vad Johan Olof dog av, 55 år gammal, vet jag inte men förmodligen var det lungsot (tbc), precis som sönerna. Hans hustru Anna Chatarina bodde kvar på gården till sin död 1901. Det fanns även en dotter, Anna Margaretha Carolina, tvillingsyster till Johan Oskar. Hon blev också kvar på gården och gifte sig med en bondson från Vänge och de fick sex barn.

För drygt hundra år sedan.

Får ett mejl från Lars i Oskarshamn med fritidshus på Storsudret. Han tillhör de billösa, som inte kan ta sig från Visby hamn nattetid, eftersom bussen söder ut avgår tio minuter innan färjans ankomst. Han har noterat mina fruktlösa försök att få en vettig förklaring från Regionen eller Destination Gotland.

”Har du gett upp, Bison?”

Svar:

”Ja.”

Finns det inga preventivmedel i kungahuset?

Nu har det fötts ett barn till, prins Gabriel Carl Walther, hertig av Dalarna, som vi skattebetalare måste försörja.

Och fler lär de bli.