Krönika BISON Varför hemliga affärer? De chartrade planen. Skamfläcken på Hamnvägen. Jag saknar Pekka. Ny världslig gåta.

En räv springer över den frostnupna gräsmattan, in till campingen och bort mot skogen. Och längs vägen är Vägverkets ”snöpinnar” uppsatta.

Det tar tid att skrapa isen från bilens vindruta, men det känns också lite högtidligt och förväntansfullt.

Ungefär som första vintergäcken i februari.

Krönikans lokale observatör på norr, Pettersson i Hellvi, har haft en kort men intensiv korrespondens med Regionens tjänstemän, om försäljningen av den gamla brandstationen på Klinten i Visby.

”För egen del finner jag det besynnerligt och oacceptabelt att folkets gemensamt ägda egendomar säljs utan att ägarna får veta till vem.”

I onsdagstidningen avslöjades att brandstationen nu sålt för 2,8 miljoner. Men vem som är köpare är ännu (fredag) hemligt.

Pettersson: ”Brandskyddsföreningen som kanske lagt det vinnande budet på Brandstationen har inte begärt att vara anonyma och skulle ha lagt bud också med ett öppet förfarande.”

Ja, varför hemligt?

Migrationsverket (regeringen) fortsätter tvångsdeportera flyktingar. Nu senast tio ensamkommande unga pojkar från Afghanistan. Författaren Theodor Kallifatides: ”Herr statsminister, en gång berömde sig Sverige för de vita bussarna. Kommer man någonsin att kunna berömma sig för de chartrade planen?”

För snäll? I förra krönikan skrev jag om Berra Green i Alva, som tycker att mina krönikor blivit, just det, för snälla. Han får medhåll av Björn Björnskär i Malmö (f.d Hemsebo):

”Berra har rätt – du är för snäll! Tittar du dig inte omkring när du är på Hemse? Tomma skyltfönster, fastigheter som behöver rustas upp, fula fläckar mitt i samhället. I några fall borde miljöförvaltningen gripa in. Jag tog upp det i en Hemse-grupp på Facebook. Det blev lite upprörda känslor”.

Tomma skyltfönster finns det även i Klintehamn och Slite. Ja, till och med i Visby, i alla fall vintertid. Och rustas upp? Kom och titta på mitt hönshus, en skamfläck två meter från den i övrigt mycket prydliga Hamnvägen här i Burgsvik!

Wera Svensson i Visby, tror att jag saknar min pinsamt reaktionära tupp Pekka, som jag ofta lät komma till tals i krönikan:

”Du har väl läst Leif G W:s deckare? Alla fula ord som Leif G W inte kan säga själv uttalas av polisen Evert Bäckström, en drummel som det alltid går illa för,” skriver Wera.

Ja, jag saknar Pekka. Sitta här och vara för snäll håller inte i längden. Så en ersättare för Pekka, i någon form, är på gång.

Världsliga gåtor som vi kanske aldrig får något svar på:

Vad händer efter döden? Var slutar rymden? Finns det folk på andra planeter? Vem kom först, hönan eller ägget...? Och ytterligare en: När jag tappar något på golvet försvinner det alltid (95%) långt in under oåtkomliga utrymmen under diverse skåp. Varför blir den tappade saken inte kvar ute på det stora öppna golvet?