Krönika Mina fiskenät förvandlades under några nattimmar, från två prydligt rena nät för flundror och strömming, till två täta draperier av sjögräs.

Ni som enbart äter affärsfisk säger nog att jag får skylla mig själv. Ja, och det gör jag ju. SMHI hade varnat för felaktig vindriktning, stranden där jag vadade ut näten har tidigare visat sig vara mycket olämplig med tanke på ”draperirisken”, kvällen var alltför sen så jag såg inte vad som drev omkring under vattenytan och jag hade egentligen inte tid med något fiske. Men en varpkastare, som jag träffade i lördags, berättade (skroderade) om sina fantastiska fångster på norra Gotland.

Så jag mäktade helt enkelt inte låta bli.

Läste i veckan en insändare i tidningen med rubriken Dyrt i Klinte. Skribenten skriver att priserna nu höjs i den enda kvarvarande livsmedelsaffären (Coop) efter att Ica tvingats stänga.

”Om ingen konkurrerar om kunderna så blir detta effekten. Det är likadant i Burgsvik, bara en livsmedelsbutik men där är det Ica som har monopol”, skriver signaturen F.D Kund.

Är det verkligen så att vi i Burgsvik betalar mer för våra varor än till exempel i Ica i Hemse, där det också finns en konkurrerande Coop-butik? Jag gjorde en miniundersökning när jag handlade i Burgsvik: Grapefrukt, kaviar, mjölk, diskmedel, lösgodis och jäst. Därefter åkte jag till Hemse och kollade priserna på exakt samma varor hos Ica där.

Burgsvik var billigast. 85:10 mot 88:10 i Hemse. Affären i Burgsvik var billigare på kaviar, mjölk, diskmedel och lösgodis. I Hemse var grapefrukten billigare. Jästen kostade lika mycket i båda affärerna (1:90).

Håkan Gustavsson, prognoschef på Arbetsförmedlingens huvudkontor i Stockholm tycker att Sveriges arbetslösa bör flytta på sig. Till platser där jobben finns.

Om huvudkontoret i överhettade Stockholm utlokaliseras till Gotland eller någonstans längst upp i Norrland, flyttar Håkan Gustavsson med då?

Dagens Pettersson i Hellvi bidrar med ett lätt omstuvat bibelcitat. Matteus 5:5:

”Saliga äro de saktmodiga, också om de osaliga alltid hinner först fram.”

--

Gratis ekologisk gödning!

Några ton, ja, i alla fall minst tio kilo fantastisk gödning för trädgårdslandet kan hämtas hemma hos mig. Fiskenäten hänger ute i trädgården och det är bara att komma och plocka!

--

Och nu ska jag gå ner i hamnen och elda i bastun. Fritidshusen är befolkade, stockholmsbarnen har höstlov. Extrabastu.

Barnen och deras föräldrar vill svettas och bada i havet, så att de har något extra att berätta när de kommer tillbaka till huvudstaden.

-Coolt! säger ungarna.

-Nice! säger föräldrarna.

-Skönt! säger vi.