Krönika Bison Den gotländske nazisten. Hemligt recept fortfarande hemligt. Öns längd varierar. Allfåns om vem som släppte Bomberna.

Kroppskameror, en stor arrestlokal i källaren och polisförstärkning från hela Sverige.

Det handlar naturligtvis om lördagens nazistiska demonstration i Göteborg. När jag skriver det här är det torsdag, så jag vet inte hur det blir där i Göteborg. Befarar dock det värsta efter att ha läst Aftonbladets och Svenska Dagbladets kartläggning av de svenska nazisterna. Skrämmande. Jag inser nu att jag varit naiv och underskattat de svenska nassarna. Jag försvarade till och med att de fick tillstånd att närvara vid Almedalsveckan. Bättre att göra dem synliga. Tyckte jag.

Men efter att ha läst de båda rikstidningarnas imponerande kartläggning av Nordiska motståndsrörelsen (NMR) hoppas jag, från och med idag, att ”kloakråttorna” motarbetas på alla plan.

SVD/Aftonbladet publicerar namn, bild, hemort och övrig data på de ledande nazisterna i NMR. De flesta, 58 av 84, har varit dömda för allt från dråp till grov misshandel och olaga hot. Påfallande många har mycket låga årsinkomster. Ett undantag är den ledande nazisten på Gotland, som i fjol tjänade 272 713 kronor. Han är dömd för flera brott. I Nordfronts organisation är han chef för den så kallade grävredaktionen (vad nu det innebär?). Jag tänkte ringa och fråga honom, men hittade inget telefonnummer.

Kanske hör han av sig.

Nyfikna läsare har mejlat och undrat hur det går med det hemliga projektet i mitt provkök. Jag berättade lite kryptiskt om det för två krönikor sedan. Det handlar om ett recept, som inte ens går att hitta på internet. Jag skrev att jag ännu inte är helt nöjd, men ganska nära. Mycket närmare än nära har jag dock inte kommit, beroende på bristande tid och lite olika smakuppfattning i smakpanelen (jag och två till).

Men pyttipanna uppfanns nog heller inte på en dag.

I hela mitt medvetna liv har jag sagt att Gotland är 17,6 mil långt. Det står det nämligen på en gammal flagnad vägvisare vid Hoburgen. Men flera har rättat mig. 17,6 mil gäller väglängden. Öns verkligas längd är istället cirka 15 mil (Jan Luthman, Visby).

Anonym: ”Nordligaste punkten är ju vid raukområdet vid Langhammars, och sydligaste är vid Barshageudd. Låter man Google mäta den sträckan så säger de 13,6 mil.”

Ronnie Lundin, Fårö: ”Du har kanske rätt ändå. Gotska Sandön tillhör Fårö så lägg till 4 landmil ut dit plus några km längd på ön så blir det t.o.m längre än 176 km.”

Allfåns (Risto Leino) på Gotlänningens ledarsida om militärövningen Aurora och rädslan för ryssen:

”Uppgifterna om antalet kärnvapen i världen varierar, men en vanlig siffra är 20 000. Tryggheten har väl inte blivit i proportion därtill... Och också minnas vilket enda land som fällt två atombomber över två städers oskyldiga befolkning.”