Är på resa österut. Igen. Till Lettland, Riga och Jurmala. Eller Jurmela, men också Jürmela. Det är som gutamålet, den populära semesterorten i Rigabukten med den 32 kilometer långa sandstranden, kan stavas lite hur som helst.

Från den här stranden flydde i slutet av andra världskriget tusentals letter för sina liv över till Gotland . Och därefter var Lettland rysskontrollerat fram till 1991, då landet blev självständigt.

På Rigas gator ser jag inte många personer med ”flyktingutseende”, det vill säga flyktingar från Syrien, Afghanistan och andra krigs- och terrorhärjade länder. Inte heller en enda romsk tiggare.

Av de 23 asylsökande som Lettland tagit emot inom EU:s omfördelningsprogram har 21 lämnat landet. De är helt enkelt inte välkomna. Precis som tiggarna.

Har letterna redan glömt sin historia?

Bortsett från de fastlandsspelande lagen (och kanske Dalhems herrar?) är fotbollen på Gotland bedrövlig!

Ett sådant lag är mitt eget hemmalag Hansa-Hoburg. Historiskt hmycket sist i årets div.4. Jag anade det här redan förra säsongen. Dåligt grundtränade och mycket skolk från träningarna lade grunden till årets katastrofala resultat. Detta trots en bra ledarstab och många lojala ideella krafter inom föreningen. Men nu har ledarna tröttnat på skolket, nu får det vara nog. I alla fall tolkar jag deras senaste inlägg på föreningens Facebook-sida så:

”Datum för kvalspel mot Visby BOIS: Lördag 14/10 14.00 Säve. Söndag 22/10 14.00 Hansavallen eller Hemse KG.

SE TILL ATT REDAN NU ORDNA LEDIGT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Vi kan inte ha besök hos mormors förra man och jobb på ICA som ursäkt!”

Jag påstod i förra krönikan att Gotland är 17,6 mil långt, vilket jag alltid säger när fastlänningar frågar. Och att vi har 92 socknar och lika många medeltida kyrkor påstår jag också, med tydlig stolthet i rösten.

Jag får ett mejl från Jan Luthman i Visby, guide och guideutbildare på Gotland:

”Uppfattningen hos de flesta gotlänningar är, inklusive Region Gotlands lilla skrift ”Gotland i siffror” - att öns längd skulle vara 176 km lång. Det gäller naturligtvis vägavståndet från Fårö fyr till Hoburgens fyr, den slingriga väg man färdas i bil. Men så mäter man ju inte geografiska längder. Sträcker man ut den slingriga vägen mellan Fårö och Hoburgen, så hamnar det ”måttbandet” en bra bit ut i vattnet både söder och norr om Gotland. Gotland är således ungefär 15 mil, knappt.

Och uppfattningen att Gotland skulle ha 92 socknar, när det rätta är 91! Vi har 91 medeltida kyrkor på gotländska landsbygden - lika med 91 socknar! Den 92:a medeltida kyrkan är S:ta Maria Domkyrka i Visby. Visby var en egen socken fram till 1930-talet, men inte idag. Undrar just om prästerskapet på Gotland ens känner till det här?”