Dagens (fredag) vindrapport. Som vanligt blåser det alldeles för mycket för att sätta nät och på badbryggan måste jag förankra badrocken innan jag går i vattnet (14 grader).

Det blir nog ingen sommar i år. Och inte mig emot, gylfens blixtlås på mina kortbyxor har gått sönder.

Folkrörelsen ”Skriv om nationalsången” växer. Inspirerad av Henry ”Stolpskottet” Lindkvist i Hemse startade jag den för cirka tio år sedan. En riksangelägna rörelse, vars syfte är att åtminstone få andra versen omskriven, eller ännu bättre, struken.

”Du tronar på minnen från fornstora dar,

då ärat Ditt namn flög över jorden.

Jag vet att Du är och Du blir vad du var.

Ja, jag vill leva jag vill dö i Norden”.

Jag sjunger alltid med när ”Du gamla du fria sjungs” i olika sammanhang. Men bara första versen. Under andra versen gör jag som ”Stolpskottet” och nu också Evert Andersson i Västerås, som i en insändare i Dagens Nyheter skriver:

”Jag skäms varje gång jag ser dessa rader och vägrar att sjunga med. Det man osökt associerar till är när vi härjade ute i Europa, slaktade både våra egna utsända söner, liksom motståndarnas knektar. När civilbefolkningen i till exempel Danmark och Tyskland protesterade mot att få sin egendom rånad eller konfiskerad gjorde de svenska officerarna ofta processen kort”.

Så vår tappra folkrörelse består nu av tre personer. Inte illa.

Mitt återkommande gnäll på det eviga blåsandet fick Thomas Thomasson i Lye att mejla:

”Jag hoppas att du liksom jag tycker om grovt rågbröd. Vi hade inte haft någon råg om inte vinden fanns, för rågen med flera växter är självpollinerande. Det kan man se vid vissa tillfällen på våren när det sker. De äldre bönderna sa alltid att rågen ryker på våren när det blåste. Hade vi inte haft vinden så hade vi inte haft ett antal växter och framför allt råg. Vi skall vara glada att vinden finns och kan vi då utnyttja den ännu mer genom vindkraften så är det bara bra”.

Bland alla tidningsurklipp på mitt ständigt ostädade skrivbord, hittar jag denna gång listan över alla inbjudna till landshövdingens traditionella sommarfest.

Jag tänkte fråga redan förra året, men det blev inte av. Vad innebär egentligen ”respektive”?

Thomas Hammarberg med respektive. Men: Carin Götblad och Erling Bjurström.

Carin kommer med en namngiven person, men Thomas med en respektive. Betyder det att Carin och Erling är gifta, eller att de åtminstone är sambo? Medan Thomas och hans respektive har något annat, lite mera diffust, förhållande?

Inte för att jag är nyfiken, men...

Hör just på radion att den riktiga sommaren kommer redan nu i veckan.