Det händer att jag funderar på vad det bästa är. Det bäste vore, säger man. Jag tänker att det bästa vore att ha en varm kakelugn. Nej, det bäste vore att hela Östersjön var öl. Det bästa är en orange matta av kantareller i höstskogen. Eller en knastrig vinyl med Micke Rickfors, ”Tender Turns Tuff”.

Jag tänker inte så mycket bakåt, sade en jag känner. Är ingen kalenderbitare, grubblar sällan över det förflutna. Jag tänker mer framåt.

Framåt mot det verkliga livet i en fyrhjulsdriven Jeep, kanske. Från det som är mot det som kommer. Det som varit har varit, bort bort kommer aldrig igen.

Det bästa är att vision och mål. Nej, det bästa är att veta vart man ska, hur det nu går till när man vet vad man vill?

Det bästa är doften av nybakta bullar. Nej, det bästa är fikon i konjak. Nej falukorv. Nej, det är solsken när jag byter till vinterdäck (men det är det aldrig, det är alltid snöglopp och blåsigt som fan!). Det bästa är när jag går från tandläkaren utan hål, det bästa är helskägg, ostbågar och sädesärlesång och båtresor utan kuling, det bästa är när det pirrar i grenen och det är vår. Nej, det bästa är när jag kallas ”pappa”.

Fast det bästa är nog att komma hem, det bästa är det väl kända, det är bra med överraskningar men det bästa, är ändå inte det bästa att allt är som det alltid varit, att känna igen sig i välbekanta spår.

Nej, det bästa är några timmars formel 1 på tv. Eller, nej, det bästa är hud mot hud, det bästa är ett möte i flykten. Det bästa vore att ha en ny och bättre mobil. Fast egentligen vore det bättre, kanske det allra bästa, att inte ha någon mobil alls för då skulle vägen vara kortare till lugn och ro.

Eller nej, det bästa är glädjen av en bortgiven julklapp, det bästa är gnistrande skare, extrapris på satsumas, ett läkt skoskav och tid att andas ut. Det bästa är alla de erbjudanden om viagra och tillkännagivanden av miljonvinster som kommer på mejlen. Eller, nej, det är inte så bra, faktiskt. Det är rätt dåligt.

Det är ganska mycket som är dåligt. Hat, hot, våld och svek, härsken mjölk och damm i hörnen. Och EG eller vad det heter. Listan kan göras lång. Det värsta är dålig fantasi och slitna fraser som ”listan kan göras lång”. Jag borde skriva en insändare. Jävla EG!

Men det allra sämsta är att så lätt haka upp sig på det som är kass. Ett dåligt och nio bra och ändå är det det dåliga som får evigt liv.

Så vi hoppar över det i dag, det är en annan spalt.

I dag ser jag solen, i dag ser jag det goda i allt, i dag är en bra dag. Fast det bästa vore en ännu bättre dag, kanske lite semester, har du haft någon semester?