Jag var full första gången vid 13 års ålder. Min kusin var tolv. Folk hade sex från att vi gick i sjuan (dock inte jag, vilket grämde mig på den tiden men glädjer mig såhär i efterhand). Vi drack liksom inte energidrycker på Sudret, vi drack hembränt. Två killar i Alva brände åt oss allihopa. Jag började snusa vid 15. På festivaler jag besökte som 17-åring såg jag heroinpåverkade ungar i min egen ålder. Folk hade gruppsex. Blev gravida, gjorde aborter. Vi körde på fyllan på våra mopeder. Vi stod och halsade hembränt ur stora dunkar på Stångaspelen. Överhuvudtaget var det väldigt mycket DUNKAR överallt när jag var ung. HAR DU MED DIG DUNKEN var kanske den mest frekvent uttalade meningen mellan åren 1999–2004 söder om Klinte. Vi bryggde vin, mesk och öl själva. Vi nattbadade nakna på fyllan hela jäkla somrarna.

En gång i nian hade en kompis bryggt mesk och en helt vanlig onsdag hade vi ”meskfest” och jag blev hutlöst alkoholförgiftad. Han med mesken hade ”ff” och våra föräldrar trodde såklart att det rörde sig om en helt vanlig filmmyskväll med översovning, en högst normal situation. Min vän låg vid min sida hela natten. Baddade min panna. Höll bort mitt hår medan jag hulkspydde i diverse backar och byttor som han hittade i köket. Om jag inte minns fel så grät han också, av dåligt samvete och kanske av ångest över att behöva ta hand om mig helt ensam. På morgonen ringde jag mamma och sa att jag hade blivit kräksjuk. Hon hämtade mig med bilen och hon fick aldrig veta vad som egentligen hade hänt.

En annan gång på Hultsfredsfestivalen drack jag så mycket hembränt att jag började höra änglasång tillslut. Vi stod helt seriöst och drack ”tio klunkar hb, tio klunkar vatten”. Vatten och hembränt alltså. Och sedan blev det änglasång.

Samtidigt som allt detta så var jag och de flesta av mina kompisar också, ”klassens kompisar”, skolans duktiga, med bra betyg och välskött allt. Det fanns alltså de som var mycket, mycket värre än oss.

Visst kan det ses som ett tecken på att vi kommit längre, det att vi numera debatterar det faktum att vissa ungdomar dricker energidryck. Men tänk på att medan vi i vuxenvärlden har fullt upp med att ojja oss över energidrycker, så finns det en risk att klyftan mellan vuxen och ungdomsvärlden blir för stor. Lite som när vi fick lära oss om ”menstruation och sädesvätska” på sexualkunskapen samtidigt som många av oss redan hade aktiva sexliv, testade analsex och hade klamydia.

Och så en annan sak. Det KAN gå bra för en i livet ändå, fast man var helt galen som ung. Och det KAN även gå bra för alla de stackars förtappade ungdomar som i dag, VE OCH FASA, dricker energidrycker innehållande både socker och koffein.

jenny_thomasson@hotmail.com