Krönika Under de år då jag hängde väldigt mycket ute i svängen, så hände samma sak kväll efter kväll. När en viss person i lokalen fått för mycket alkohol i kroppen, så åkte snoppen fram. Han drog helt enkelt ner byxorna. Och gick runt så resten av kvällen. Han var av den fredliga typen och gick bara runt så. Men han blottade sig varje kväll. Och ingen kastade ut honom. Ingen ringde polisen. Ingen upprättade en anmälan. Lite skoj får man ju tåla.

Som ung besökte jag diverse festivaler. Festivalerna var männens värld. Framför allt så innebar festival snoppar. Unga killar som drog ner byxorna och gick runt så hela dagarna. Äldre män som kommit till festivalen med enda baktanken att få visa upp sig, vandrade runt nakna och leriga på området.

I veckan rapporterade helagotland.se om att en mamma och två barn blivit utsatta för en blottare under halloween. Senare uppdaterades artikeln med information om att helagotland.se fått uppgifter om att blottandet skulle ha varit ”ett kul skämt” och därför, av någon anledning, inte en regelrätt blottning.

Så om förövaren ser sitt brott som en ”kul grej” så är det alltså inte brottsligt?

Genomgående i hela #metookampanjen är ju exakt den saken. Den kände Tv4profilen har gått runt och dragit rasistiska, homofoba och sexistiska skämt på sin arbetsplats i femton år och inte förstått att folk känt sig hotade och mobbade. Det var ”en kul grej”, bara. Att samme man drog fram snoppen för en kollega mitt under en fest likadant. Det är så himla kul med snoppar ju! Killar! Roligt!

Undanflykterna kring #metoo har många det gemensamma att förövaren inte verkar ha förstått vad han hållit på med. Han förstår inte att det inte är roligt. Han förstår inte att det är kränkande. Kanske är det så att män i allmänhet har lurats till att tro att saker och ting är helt okej eftersom ingen har sagt något. Samtidigt så har ju vi kvinnor väldigt klart för oss att det inte är okej att gå runt med våra könsdelar blottade hur som helst, fast ingen har sagt till oss. Eller så fattade vi piken när vi inte längre tilläts mata våra barn utan att skyla kroppsdelarna från vilka maten kommer. Får man inte visa pattar får man nog inte visa fittan heller, tänkte vi och drog slutsatser.

Män, som verkar ha lite svårare för just det där med att dra slutsatser, behöver inte gå runt och grubbla längre. Jag ska vara tydlig: HÅLL SNOPPEN I BRALLORNA. Ta inte ut den förrän du fått ett tydligt samtycke på att någon, i vuxen ålder, vill se den. Allting annat är ett brott och det kommer att anmälas.

jenny_thomasson@hotmail.com