Töntigt sabotage mot Gotlands lucia

Jag ska erkänna att jag tyckte det var lite kul när någon första gången kapade omröstningen till Gotlands lucia och lade en halv miljon röster på en av kandidaterna.

Det var liksom så uppenbart, och som jag sa då: "kreativt men korkat".

Då var heller ingen skada skedd eftersom vi kunde starta om omröstningen. Det var uppenbarligen fler som tyckte, nyheten spreds över Sverige efter att TV4, Sveriges Radio och Aftonbladet med flera uppmärksammat den.

LÄS MER: Omröstningen saboterad - igen

Vi valde att låta den vara upplåst eftersom vi ville ge så många som möjligt chansen att rösta. Med facit i hand var det dumt, den skulle varit låst så att enbart våra betalande prenumeranter kunde rösta. Det hade sannolikt satt krokben för den eller de marodörer som nu gjort att vi tvingas skrota hela omröstningen och lotta istället.

Men det är inte säkert att det hade räckt. Vi är inte Pentagon direkt, att hacka en av våra omröstningar kan de som är duktiga på sådant göra med vänsterhanden samtidigt som de dricker Jolt Cola och spelar World of Warcraft.

Det är som med allt annat, om någon vill förstöra så är det svårt att hindra dem.

Men traditionen Gotlands lucia kan de inte stoppa. Jag pratade nyss med vår luciageneral Rolf Herman Wahlgren, och planeringen och reptitionerna är i full gång.

De sju tjejerna har en viktig funktion att fylla. Under fem dagar gör de närmare 60 framträdanden runt om på Gotland.

De sprider ljus och värme på äldreboenden, i skolor, på sjukhus.

Många ser fram emot deras besök, och de samlar dessutom in pengar till välgörande ändamål.

För mig, och många andra, är Gotlands lucia en tradtion att värna. 

Ny ishall står långt ned på listan

Vilka nya idrottsarenor och lokaler behöver Gotland?

Svaret du får på den frågan beror helt på vem du frågar, eftersom alla står sig själv närmast.

Det enda det finns en slags samsyn kring är ett nytt badhus. Och det anser även jag är självklart. Romabadet är stängt, Solberga är för litet och för dåligt, Hemsebadet är i stort behov av upprustning.

Att Gotland har ett badhus som täcker det behov som finns är ett måste, och det är lika självklart att det ska ligga i Visby där flest människor har så nära som möjligt till anläggningen.

Men sen då?

Ishockeyfolket är väldigt duktiga lobbyister och har mycket namnkunnigt folk som arbetar hårt för att det ska byggas en ny ishall, kanske i anslutning till badhuset.

Jag håller med om att en eventuell ishall naturligtvis ska planeras in när man bygger ett badhus för att kunna samordna på sikt, men den ishallen ska inte prioriteras i ett första skede. Det går alldeles utmärkt att bygga ett badhus utan att för den skull lägga 100 miljoner (eller vad det nu kan kosta) på en ishall.

Rävhagen är gammal och sliten, men den fungerar och täcker i princip det behov som finns i dag. Visby Roma kämpar på, men inte mycket tyder på att laget kommer ta någon allsvensk plats inom överskådlig framtid.

Då finns det annat som står före i kön, men då handlar det om idrotter som inte är särskilt bra på att profilera sig och inte har några vassa lobbyister i sitt stall.

Ridsporten till exempel. Pratar vi nedgångna anläggningar så är ridhuset vid Rävhagen i långt sämre skick än ishallen. Det finns många kommuner som visat att det går utmärkt att kommunen äger ett ridhus som sedan hyrs, förvaltas och drivs av en förening. Enköping är ett sådant exempel.

Hockeyfolket använder gärna ridsporten i sin argumentation och har kastat ur sig idén om att den gamla ishallen kan göras om till ridhus. Det låter kanske bra. Men det är ogenomtänkt lobbyhittepå utan någon som helst verklighetsförankring. Att anpassa ishallen till ridsportens behov är med största sannolikhet långt dyrare än att bygga ett helt nytt ridhus.

Vem ska betala?

Och på temat att var och en står sig själv närmast, jag har en dotter som är aktiv i Visbygymnasterna, en ständigt växande förening med omkring 800 medlemmar.

I dag håller man till i Säveskolans gymnastiksalar, lokaler som inte på något sätt är anpassade till verksamheten. Inför varje träning släpas tonvis med utrustning fram och monteras upp bland barfotabarn. Både farligt och ineffektivt.

Sedan ska allt monteras ned igen av frivilliga föräldrar, barn och tränare.

Gymnastiken blockerar också effektivt mängder av timmar i dessa hallar för idrotter som lokalerna är bättre lämpade för.

När Region Gotland tar fram sin förstudie om ett nytt badhus, och när man diskuterar vilka behov som finns av nya idrottshallar och vad Gotland tjänar mest på i slutändan, då hoppas jag att man kan titta på den här frågan med opartiska ögon som inte är påverkade av påtryckningar eller högljutt lobbyarbete.

Hur svårt är det att uppföra sig?

Det värsta är att jag inte på något sätt är förvånad.

Jag har själv sett det, har och har haft kollegor som utsatts, jag har jobbat på arbetsplatser där hierarkin varit strikt och där vissa stjärnor kommit undan med beteenden just för att de varit genier, stjärnor.

För all del kunde dessa personer bete sig illa även mot män som stod under dem på stegen, men det var naturligtvis kvinnorna som drog det allra kortaste strået.

Nu har 4000 kvinnor i min bransch, mediebranschen, sällat sig till metookampanjen, berättar öppet om hårresande exempel på hur de förringats, hånats, utnyttjats och trampats på.

Läs mer: #DEADLINE nu måste sexismen falla

Det spelar ingen roll vilken bransch du väljer. Det är samma överallt. Det här är inte en branschfråga utan en struktur som finns bakom allt i vårt samhälle. Någon annan slutsats går inte att dra.

Jag har själv slagit ifrån mig genom att säga ”inte alla män” för jag har ju inte gjort något. Jag är jämställd och drar mitt strå till stacken. Jag flyr inte undan ansvar för barn och hus och hem och tycker att jag är mån om att behandla alla lika och med respekt.

Men jag får nog backa lite där. Det finns trots allt en kollektiv skuld, hur ogärna jag än vill tänka på den saken.

För genom att inte agera så samtycker man.

Och agera måste vi. Vi män alltså. Vi som sköter oss och tycker att vi är bra och gör så gott vi kan måste göra mer. Vi måste säga ifrån och aktivt ta ställning för att vi ska komma någonvart.

Det som stör mig mest är att det egentligen bara handlar om helt vanlig hyfs. Helt vanlig uppfostran. Helt vanligt folkvett.

Man tar inte folk på rumpan oombedd. Man tafsar inte. Man nedvärderar inte andra människor.

Hur svårt kan det vara liksom?

Uppenbarligen, när man läser om de vittnesmål alla dessa kvinnor lämnat, uppenbarligen är det väldigt svårt.

Men det måste ta slut nu. Metoo har satt igång något som vi inte får tappa bort. Och som måste leda till mer än kortsiktiga effekter som att en och annan programledare eller vd får sparken.

Det känns märkligt att skriva det här år 2017, men:

Uppför er. För helvete.

Någonstans måste vi dra gränsen

I helgen kommer återigen nazister att marschera på gator och torg. I Göteborg ska öppet nazistiska NMR demonstrera.

De gör detta med stöd i den svenska grundlagen.

Jag, och många andra, undrar instinktivt hur det ens kan vara tillåtet, varför polisen inte stoppar dem, hur många bevis som behövs på att nazisterna uppmanar till väpnad kamp och därmed borde klassas som någon slags terrororganisation.

Men så enkelt är det naturligtvis inte. Det är sällan det när lagar ska tolkas. Rätten att organisera sig och demonstrera finns i vår grundlag. Yttrandefriheten. En grundlag som är hjärtat i vår demokrati. Det hjälper inte ens att det finns en lag mot hets mot folkgrupp, eftersom man inte kan ingripa innan ett brott har begåtts.

Det finns inget som heter ”förberedelse till hets mot folkgrupp”.

Polisen kan neka tillstånd bara med stöd i ordningslagen, alltså om man tror att det finns en överhängande risk för att den allmänna ordningen kommer att störas. Men samma polis är satt att upprätthålla denna ordning, och ju bättre de är på sitt jobb desto mindre blir risken att en demonstration spårar ur. Ergo: den kan inte förbjudas.

Det här kan man, som tänkande människa med normala värderingar, bryta ihop över.

Och jag tror nog att lagstiftarna gör det också, även om de aldrig skulle erkänna den saken. För om man förbjuder den ena, ska man då förbjuda även den andra?

Men därmed sagt att det inte går. I Tyskland har man skarpa lagar som begränsar nazismen, och ingen skulle komma på tanken att kalla Tyskland något annat än ett fint och demokratiskt europeiskt land.

Sverige är också ett av de länder som undertecknat FN:s konvention mot alla former av rasdiskriminering. I denna står att vi ska "förbjuda organisationer och organiserad och annan propaganda, som främjar och uppmanar till rasdiskriminering, samt förklara deltagande i dylika organisationer eller dylik verksamhet som en brottslig handling straffbar enligt lag".

Problemet är att denna underskrift inte är något värd när den ställs mot grundlagen.

Jag tycker inte att vi kan fortsätta ducka och hänvisa till snåriga juridiska fallgropar. En grundlag kan ändras och anpassas. Även om arbetet är svårt och mödosamt måste vi ta tag i detta och en gång för alla förbjuda dessa nazistiska organisationer som förespråkar död och blod, och som varje gång de sticker fram sitt fula tryne bidrar till att normalisera det som varit onormalt.

Att stå upp för vår demokrati betyder inte att vi måste tillåta precis allt. Någonstans har vi ett ansvar att dra gränsen.

"Vi är så kassa att vi kan lägga ned"

Häromdagen kom Svenskt Näringslivs rankning över företagsklimatet i Sverige.

LÄS MER: Därför ligger Gotland ännu i bottenträsket

Vi hamnar, som vanligt, i bottenträsket. Vi är så kassa att vi lika gärna kan lägga ned.

Eller?

Jag har lite att invända mot den undersökningen och den bild som den cementerar av det gotländska företagsklimatet, men låt mig först slå fast några saker så att det inte blir missförstånd:

- Hanteringen av vissa ärenden inom Region Gotland är skrämmande usel. Som exempelvis byggloven och diverse olika tillståndsärenden.

- Saker som egentligen är små blir stora på grund av tafflig hantering, som exempelvis parkeringsfrågan och tillstånd för uteserveringar.

- Politiken och tjänstemannasidan pratar inte alltid samma språk, och det finns en enorm tröghet i systemet och en slags inbyggd motvilja till förändring som gör att helhetsintrycket går ned.

Så. Med detta sagt. Är Gotland ett så uselt ställe att driva företag på? Är vi verkligen 257:a av 290?

Jag tror inte det. Och det är inte de signaler jag får när jag pratar med företagare.

Däremot har nästan alla ett eller flera konkreta exempel på när saker ramlat mellan stolarna eller slarvats bort eller dragit ut på tiden, vilket gör att inställningen till regionens arbete redan från början är på minus.

Men på det stora hela är det ingen katastrof.

Den gotländska entreprenören Jonas Michanek är en av de som varit mest kritiska mot rankningen. Han menar att den är missvisande och att läget på Gotland tvärtom är ganska ljust för företagen. Och media, där jag ingår, får också välförtjänt kritik.

(Läs gärna hela intevjun med Jonas HÄR)

Och jag, som betraktar detta utifrån, ser att Region Gotland och våra folkvalda faktiskt gör ärliga försök att skapa förutsättningar för företagande. Man skapar nätverk, visioner, mål, har möten och frukostar, bjuder in till dialog och utvecklingsarbete.

Och nej, man når inte alltid ända fram. Det vet alla.

Men en undersökning som Svenskt Näringsliv där Gotland år efter år efter år kravlar omkring i dyn på botten, den riskerar att bli en självuppfyllande profetia.

Vi, media, skriver om bottenplaceringen. Rankningen skickas ut till allt och alla och diskuteras över fikabord och på styrelsemöten. "Vi är så usla, regionen är så usel, länsstyrelsen är usel, journalister är usla, alla är emot oss".

Oavsett om något förbättras eller inte blir detta en sanning. När sedan nästa enkät skickas ut och företagare ska fylla i vad de tycker om olika saker, ja då kryssar man kanske på ren reflex i rutan "uselt" eftersom det är ju så det alltid har varit.

Men, ärligt, är det verkligen så det är?

 

Den här bloggen kommer handla om aktuella nyhetshändelser. Och en del om inte särskilt aktuella händelser. Dagsformen avgör. Hör gärna av er!


Bor: Vibble


Yrke: Redaktionschef på helagotland.se


Intressen: Spelar fotboll i IFK Visby, seglar tvåmänning, thaiboxas och försöker i största allmänhet få tillvaron att bli en dräglig plats att befinna sig i.


Motto: If you have five dollars and Chuck Norris has five dollars, Chuck Norris has more money than you.

Bloggare

Krönikörer