Jag hade svårt att hålla tårarna tillbaka

I går, onsdag, fick jag äran att dela ut Hela Gotlands hjälte 2017 tillsammans med Ulrica Fransson i Vinterträdgården på Wisby Hotell.

Det blev en kväll med många tårar, och mycket skratt.

Det är andra året vi delar ut priset, och ni som läser oss kan knappast ha undgått att se att årets vinnare blev familjen Lindh som räddade livet på Mikael Väärä efter hans svåra bilolycka. Efter prisutdelningen pratade jag med Mikaels familj, som stolt visade ett nytt filmklipp på Micke när han för egen maskin gick omkring i korridoren på Danderyds sjukhus där han vårdas. Om mindre än en vecka får han komma hem.

Något som var helt otänkbart för bara några månader sedan när familjen fick beskedet att "om han vaknar så blir han ett vårdkolli".

Det är egentligen en omöjlig uppgift, att rangordna de fem kandidaterna som ni läsare fick rösta på. Jag hade svårt att hålla tårarna tillbaka när jag såg filmen med Evelina Olsson, och allt hon gör för de hemlösa på Gotland.

Jag skakade hand med Rolf Gydemo som räddades av Susanne Appelqvist och Amelie Larsson när hans hjärta var nära att ge upp i en gångtunnel.
Isak Söderström som fick en egen hyllning av polisen Daniel Åhlén för sin insats i sökandet efter en försvunnen man, och Isaks berättelse om när mannen kom för att tacka och hälsa på.

Elias Häglund som blivit hela räddningstjänstens idol efter sitt rådiga ingripande när Follingbo Folkets hus brann.

För oss på Helagotland.se är det en ynnest att få stå bakom det här priset, tillsammans med våra sponsorer och samarbetspartners.

Vi gör om det nästa år!

Någonstans måste vi dra gränsen

I helgen kommer återigen nazister att marschera på gator och torg. I Göteborg ska öppet nazistiska NMR demonstrera.

De gör detta med stöd i den svenska grundlagen.

Jag, och många andra, undrar instinktivt hur det ens kan vara tillåtet, varför polisen inte stoppar dem, hur många bevis som behövs på att nazisterna uppmanar till väpnad kamp och därmed borde klassas som någon slags terrororganisation.

Men så enkelt är det naturligtvis inte. Det är sällan det när lagar ska tolkas. Rätten att organisera sig och demonstrera finns i vår grundlag. Yttrandefriheten. En grundlag som är hjärtat i vår demokrati. Det hjälper inte ens att det finns en lag mot hets mot folkgrupp, eftersom man inte kan ingripa innan ett brott har begåtts.

Det finns inget som heter ”förberedelse till hets mot folkgrupp”.

Polisen kan neka tillstånd bara med stöd i ordningslagen, alltså om man tror att det finns en överhängande risk för att den allmänna ordningen kommer att störas. Men samma polis är satt att upprätthålla denna ordning, och ju bättre de är på sitt jobb desto mindre blir risken att en demonstration spårar ur. Ergo: den kan inte förbjudas.

Det här kan man, som tänkande människa med normala värderingar, bryta ihop över.

Och jag tror nog att lagstiftarna gör det också, även om de aldrig skulle erkänna den saken. För om man förbjuder den ena, ska man då förbjuda även den andra?

Men därmed sagt att det inte går. I Tyskland har man skarpa lagar som begränsar nazismen, och ingen skulle komma på tanken att kalla Tyskland något annat än ett fint och demokratiskt europeiskt land.

Sverige är också ett av de länder som undertecknat FN:s konvention mot alla former av rasdiskriminering. I denna står att vi ska "förbjuda organisationer och organiserad och annan propaganda, som främjar och uppmanar till rasdiskriminering, samt förklara deltagande i dylika organisationer eller dylik verksamhet som en brottslig handling straffbar enligt lag".

Problemet är att denna underskrift inte är något värd när den ställs mot grundlagen.

Jag tycker inte att vi kan fortsätta ducka och hänvisa till snåriga juridiska fallgropar. En grundlag kan ändras och anpassas. Även om arbetet är svårt och mödosamt måste vi ta tag i detta och en gång för alla förbjuda dessa nazistiska organisationer som förespråkar död och blod, och som varje gång de sticker fram sitt fula tryne bidrar till att normalisera det som varit onormalt.

Att stå upp för vår demokrati betyder inte att vi måste tillåta precis allt. Någonstans har vi ett ansvar att dra gränsen.

"Vi är så kassa att vi kan lägga ned"

Häromdagen kom Svenskt Näringslivs rankning över företagsklimatet i Sverige.

LÄS MER: Därför ligger Gotland ännu i bottenträsket

Vi hamnar, som vanligt, i bottenträsket. Vi är så kassa att vi lika gärna kan lägga ned.

Eller?

Jag har lite att invända mot den undersökningen och den bild som den cementerar av det gotländska företagsklimatet, men låt mig först slå fast några saker så att det inte blir missförstånd:

- Hanteringen av vissa ärenden inom Region Gotland är skrämmande usel. Som exempelvis byggloven och diverse olika tillståndsärenden.

- Saker som egentligen är små blir stora på grund av tafflig hantering, som exempelvis parkeringsfrågan och tillstånd för uteserveringar.

- Politiken och tjänstemannasidan pratar inte alltid samma språk, och det finns en enorm tröghet i systemet och en slags inbyggd motvilja till förändring som gör att helhetsintrycket går ned.

Så. Med detta sagt. Är Gotland ett så uselt ställe att driva företag på? Är vi verkligen 257:a av 290?

Jag tror inte det. Och det är inte de signaler jag får när jag pratar med företagare.

Däremot har nästan alla ett eller flera konkreta exempel på när saker ramlat mellan stolarna eller slarvats bort eller dragit ut på tiden, vilket gör att inställningen till regionens arbete redan från början är på minus.

Men på det stora hela är det ingen katastrof.

Den gotländska entreprenören Jonas Michanek är en av de som varit mest kritiska mot rankningen. Han menar att den är missvisande och att läget på Gotland tvärtom är ganska ljust för företagen. Och media, där jag ingår, får också välförtjänt kritik.

(Läs gärna hela intevjun med Jonas HÄR)

Och jag, som betraktar detta utifrån, ser att Region Gotland och våra folkvalda faktiskt gör ärliga försök att skapa förutsättningar för företagande. Man skapar nätverk, visioner, mål, har möten och frukostar, bjuder in till dialog och utvecklingsarbete.

Och nej, man når inte alltid ända fram. Det vet alla.

Men en undersökning som Svenskt Näringsliv där Gotland år efter år efter år kravlar omkring i dyn på botten, den riskerar att bli en självuppfyllande profetia.

Vi, media, skriver om bottenplaceringen. Rankningen skickas ut till allt och alla och diskuteras över fikabord och på styrelsemöten. "Vi är så usla, regionen är så usel, länsstyrelsen är usel, journalister är usla, alla är emot oss".

Oavsett om något förbättras eller inte blir detta en sanning. När sedan nästa enkät skickas ut och företagare ska fylla i vad de tycker om olika saker, ja då kryssar man kanske på ren reflex i rutan "uselt" eftersom det är ju så det alltid har varit.

Men, ärligt, är det verkligen så det är?

 

Riv skamfläcken på Östercentrum

Jag har också stått i kön till Alis och väntat på en pommes med räksallad. Under många år var det ett givet stopp efter utekvällarna.

Men jag är inte ett dugg nostalgisk, faktiskt. Området kring taxiplatsen på Östercentrum har i undersökningar visat sig vara Visbys mest otrygga plats. Då pratar vi företrädesvis nattetid, men, handen på hjärtat, kvarteret med kiosken och huset där det idag ligger en indisk restaurang (med god mat ska tilläggas, hämtar själv där flera gånger i månaden) är Östercentrums stora skamfläck.

Nu vill fastighetsägaren Mats Alyhr riva och bygga nytt, och det enda jag tycker är fel med de planerna är att det inte gjordes för 20 år sedan.

LÄS MER: Stora planer för Östercentrum

Byggnadsnämnden borde jubla över att något äntligen händer med det här området. Potentialen är stor, det är kanske Östercentrums allra bästa läge nära parkeringsplatsen, längs med gångstråket, nära Österport och med en fri exponeringsyta norrut för skyltar och skyltfönster.

Den som är nyfiken på vad Mats Alyhr vill göra kan titta på hans planansökan, som han själv delat via Facebook. Du hittar den HÄR.

Den här typen av projekt är precis vad Östercentrum behöver om man ska kunna stå sig i konkurrensen med köpladorna på Stenhuggaren och Skarphäll och, förhoppningsvis, gamla Flexhuset.

Detta, och två timmar fri parkering året runt. Men det är en annan historia.

Aurorajippot, på gott och ont

I dag måndag börjar den jättelika försvarsövningen Aurora på allvar på Gotland.

Intresset är naturligtvis enormt, både från de som välkomnar övningen och de som tar chansen att protestera och manifestera för fred och nedrustning.

På Helagotland tar vi inte ställning vare sig för eller emot övningen, däremot kommer vi naturligtvis att försöka skriva om det som för allmänheten är mest intressant. Eller om sådant som också direkt påverkar allmänheten i form av trafikstrul, luftbuller eller uppseendeväckande övningar.

Vi skriver också, som ni säkert noterat, om protesterna mot övningen. Även om motståndarna tycks ha vissa problem att samla ihop sig, att döma av det klena intresset för manifestationen på Östercentrum i helgen.

I och med att intresset från allmänheten är så stort har försvaret till och med ordnat publikplatser vid vissa moment, och då blir det ofrånkomligen så att övningen förvandlas till något slags jippo. På gott och ont.

Det är lätt att glömma allvaret då. På andra sidan Östersjön pågår Zapad, Rysslands motsvarighet till Aurora, och det säkerhetspolitiska läget i Europa känns allt annat än stabilt.

På många sätt är det en deprimerande värld vi lever i just nu. Det var inte länge sedan vi trodde att tiden för upprustning var över. Förband lades ned, försvarsanslag minskades, det fanns en tro på ett enat Europa och någon slags samsyn om att det finns bättre saker att lägga pengar på än vapen.

Och på andra sidan jorden pågår Nordkoreakrisen. Så avlägset att det är svårt att greppa, med ett reellt hot om kärnvapenkrig.

Att den fria världen styrs av Donald Trump, med allt vad det innebär, gör mig knappast lugnare.

 

Nu satsar vi ännu mer på näringslivet!

MIkael Ogestad, försäljningschef, och Mats Pettersson, redaktionschef.

Jag får ofta frågan om vilka artiklar som läses mest på Helagotland.se.

Jag brukar lite skämtsamt svara ”allt som har med färjor att göra”. Det är förvisso sant, men bara en del av sanningen.

De i särklass mest lästa handlar om blåljusnyheter, händelser i realtid om till exempel olyckor, bränder eller liknande.

Men om man bortser från händelsenyheterna handlar de mest lästa artiklarna nästan uteslutande om affärslivet på Gotland. Det kan vara enkla smånyheter (affär öppnar, affär stänger, affär flyttar) eller större granskningar (Gotlands Allehandas artikelserie om Rederi AB Gotland i våras).

Intresset för Gotlands affärsliv är stort, och väcker stort engagemang.

Anledningarna till det är många.

  • Gotlänningar är ett företagsamt släkte, det finns många företagare här, både små och stora, i vitt skilda branscher.
  • Besöksnäringen är stor och betydelsefull, och berör många människor både direkt och indirekt.
  • Men framför allt är näringslivet något ingen kan undvika. Vi berörs av det varje dag, vare sig vi vill eller inte. Vi måste alla gå och handla vår mat, betala våra räkningar, anlita hantverkare eller köpa en ny bil.

På Helagotland.se har vi länge haft ett stort fokus på näringslivet. Hittills har allt samlats på en undersida märkt Ekonomi, som i princip ingen har besökt. Man har läst nyheterna på förstasidan, sedan har de glömts bort när de halkat nedåt i flödet.

I dag, torsdag, lanserar vi därför vår helt nya sajt Affärslivgotland.se där vi samlar allt det vi skriver om det gotländska näringslivet, tillsammans med riksnyheterna från TT. Vi har även en flik för pressmeddelanden där den som vill kan ladda upp det man vill berätta, vi har ”På nytt jobb” där man kan berätta om sina nya rekryteringar, eller om man går vidare i karriären.

Vi satsar också på ett nyhetsbrev som skickas ut via mejl (HÄR kan du anmäla dig!) och som på ett enkelt och smidigt sätt sammanfattar det som hänt under veckan.

Nyhetsbrevet ska till en början skickas ut på fredag eftermiddag, men visar det sig att ni vill ha det oftare så ändrar vi.

Sajten är ännu under uppbyggnad, och det är bland annat ni som kommer att fylla den med intressant material. Vi vill gärna ha bloggare eller krönikörer, och är du eller någon du känner intresserad kan ni skicka ett mejl till mig (mats.pettersson@helagotland.se).

I våras startade vi Mediabaren, ett arrangemang som blev väldigt lyckat. I höst kommer vi tillbaka med två after works på Wisby Strand med intressanta gäster. Den första är den 13 oktober, och inom kort presenterar vi de första gästerna. (Följ gärna Mediabaren Gotland på Facebook för det senaste!)

Mediabaren var första steget för oss att ytterligare sätta fokus på Gotlands näringsliv.

Affärslivgotland.se är det andra.

Jag hoppas ni tycker om det!

Den här bloggen kommer handla om aktuella nyhetshändelser. Och en del om inte särskilt aktuella händelser. Dagsformen avgör. Hör gärna av er!


Bor: Vibble


Yrke: Redaktionschef på helagotland.se


Intressen: Spelar fotboll i IFK Visby, seglar tvåmänning, thaiboxas och försöker i största allmänhet få tillvaron att bli en dräglig plats att befinna sig i.


Motto: If you have five dollars and Chuck Norris has five dollars, Chuck Norris has more money than you.

Bloggare

Krönikörer