Veckan som varit har innehållit både GGN, löning och höstlov. Tre saker som brukar generera fler folk på stan och mer jobb för polisen. Men trots detta har polisen haft en lugn vecka över lag.

– Rent medborgarmässigt har vi haft en jättebra vecka, säger Daniel Karlsson, yttre befäl vid Polisen på Gotland.

Veckan startade med efterspelen från GGN, och med inställda färjor stannade fler förare kvar lite längre än vanligt.

– Det var ju en ganska hög berusningsgrad, men det var kontrollerbart. Vi hade nykterhetskontroller i trafiken, men om jag minns rätt så var det ingen som blåste positivt, säger Daniel Karlsson.

LÄS MER: Så många påverkas av inställda färjorna

I övrigt har polisen satsat mycket på förebyggande arbete med ungdomar under höstlovsveckan.

– Det vi har gjort i veckan är att vi fokuserat på ungdomskontakt med tanke på oktoberlovet. Det har resulterat i mycket bra samtal med många bra frågor, säger Daniel Karlsson.

– Då det varit mycket folk ute, så vi har kört mycket trygghetsskapande. Vi har varit ute så mycket som möjligt och rört oss bland folk, fortsätter han.

Veckan som kommer siktar Daniel Karlsson och hans kollegor på att fortsätta det förebyggande arbetet med ungdomarna, förutsatt att det inte händer något mer akut.

– Oktoberlovet är slut nästa vecka, och vi känner att vi måste fortsätta att hålla kontakten med skolorna. Vi har jättemycket bra samtal, och det viktigaste är att de vill prata med oss och att vi inte framstår som något farligt. Det är den förebyggande delen i det hela, att vi vill att de ska känna sig trygga med polisen, säger Daniel Karlsson.