Det finns en rad olika anledningar, så kallade återkallelsegrunder, till att körkort återkallas och det kan finnas fler än en som ligger bakom ett indraget körkort.

Den allra vanligaste orsaken, både på Gotland och i hela landet, är "en väsentlig överträdelse, vanligen fortkörning". Under 2016 återkallades 65 körkort på Gotland av den anledningen.

Den näst vanligaste orsaken var "medicinska skäl" (36) och därefter "rattfylleri" (33).

Artikelbild

| Hastighetskontroll.

Se hela listan (pdf)>>

Pia Persson, stationsbefäl vid Gotlandspolisen, berättar om några exempel där polisen kan ta körkortet direkt på plats. Fortkörning är den vanligaste orsaken och det är hastighetsbegränsningen på vägsträckan och hur fort man kör som avgör om körkortet ryker eller inte.

– Det kan också vara exempelvis rödljuskörning, men det beror helt på hur det ser ut på platsen, säger Pia Persson.

Rattfylleri är också en vanlig orsak.

Artikelbild

| Det finns många olika orsaker till att körkortet blir indraget.

– Blåser man mer än 0,16 då åker körkortet direkt. Vid drograttfylleri kan vi också ta körkortet på plats i väntan på provtagning om vi anser att personen inte är i sådant skick att det är lämpligt att köra bil. Sedan kan Transportstyrelsen ge tillbaka körkortet i efterhand, berättar hon.

Den åldersgrupp som oftast mister körkortet är 18-24-åringarna och män är överrepresenterade i gruppen. Av de 185 gotlänningar som blev av med körkortet förra året var drygt 17 procent, eller 32 personer, i åldern 18-24 år. Antalet 18-24-åringar har dock minskat rejält de senaste åren, från 51 stycken 2014.

Den näst största gruppen var förare över 80 år, där 22 personer blev av med körkortet. Antalet har fördubblats under samma treårsperiod, från 11 stycken 2014.