Trots fler folk i rörelse under medeltidsveckan så menar Björn Kraft på Gotlandspolisen att det varit en relativt lugn vecka. Men antalet bilinbrott har ökat något den senaste tiden.

– Vi har haft en hyfsat lugn vecka. Däremot hälsar underrättelseenheten att vi har ett uppsving när det kommer till bilinbrott och tillgrepp av bilar, säger Björn Kraft.

Någon statistik kan inte redovisas men med anledning av den här ökningen uppmanar nu polisen allmänheten att hålla koll på värdesakerna.

Artikelbild

| Inbrott. "Töm bilen, annars gör tjuven det", säger Björn Kraft.

– Töm bilen själv, annars gör tjuven det. Jag har inte koll på hur ökningen exakt ser ut men det sticker upp en bit.

Huruvida det är en liga som sysslar med den här typen av brott eller inte vill polisen inte gå in på.

– Det kan jag inte svara på men det är vissa som har det som specialitet.

Under torsdagskvällen försvann en man som gått vilse i Ljugarn. Ett stort sökpådrag inleddes och strax efter klockan nio på fredagen kunde mannen hittas. I övrigt har det varit en normal vecka för Gotlandspolisen som däremot får många samtal från personer som klagar över hur snabbt bilar kör.

– Det klagas överallt på hastigheten och att många kör för fort är ett brott som gemene man får uppleva. Men det har vi året runt och något som vi alltid jobbar för att minska.

Björn Kraft menar också att medeltidsveckan inte märkts av sett till ökad brottslighet.

– Folk är klädda i medeltidskläder men utöver det har jag inte märkt några större skillnader. Jag var med på marschen och det var en trevlig tillställning.