Jenny Hederstedt, yttre befäl och gruppchef vid polisen på Gotland, berättar om den gångna veckans polisarbete. En av de mest uppseendeväckande händelserna är det udda tecken som flera skilda fastighetsägare har ringt in och rapporterat till polisen.

– Vi har fått tips från olika fastighetsägare på landsbygden om att någon har placerat sopkvastar framför ytterdörrar, och det speciella är att det är tre olika som hört av sig om precis samma sak, berättar Jenny Hederstedt.

Eftersom att det är en sådan specifik avvikande händelse vid fastigheterna menar Jenny Hederstedt att det skulle kunna finnas ett mörkertal med personer som kanske känner igen sig i något liknande men inte meddelat polisen. Hon menar att sopkvastarna skulle kunna vara tecken på att någon rekat inför planerade inbrott.

Artikelbild

| Yttre befälet Jenny Hederstedt vid polisen på Gotland.

– Har man sett något avvikande över huvud taget är vi alltid väldigt tacksamma för alla tips, och att man ringer 114 14 så att vi får möjlighet att kartlägga händelserna och hitta mönster.

I nuläget finns dock inga rapporter om misstänkt skedda inbrott den senaste tiden på ön.

LÄS ÄVEN: 12 tips: Så lurar du inbrottstjuven

Förutom kartläggning av sopkvasttipsen har polisen under veckan lagt stor tid på trafikkontroller.

– Vi har prioriterat väg 142 och väg 147 den här veckan där vi haft hastighetskontroller och fått dela ut en hel del böter. Vi har delat ut över 20 böter för fortkörning och även fått dra in ett antal körkort, säger Jenny Hederstedt.

Enligt henne ska en av de värsta fortkörningarna ha varit 99 kilometer i timmen på 60-sträckan genom Väte socken.

– Just Väte verkar vara extra drabbat av fortkörning, det är en pendlingssträcka där en del gärna drar på, säger Jenny Hederstedt.

Under helgens Klinte marknad väntas polisen också vara synlig både på marknaden men också i kontroller på vägarna till och från Klinte, meddelar hon.