Polisen går nu in i Stockholmsveckan och har planerat för hur de ska arbeta under veckan. Daniel Karlsson, yttre befäl vid polisen, säger att det blivit lugnare under veckan om man ser under en tioårsperiod.

– Om man ser på hela den perioden har veckan stagnerat jättemycket. De ärenden som vi har under veckan är ofta folk som har druckit för mycket. Rent generellt är det lugnare och bara för några år sedan var det mycket mer på båtarna i hamnen. Det är inte samma tryck nu, säger Daniel Karlsson.

Han säger att det är en sak som sticker ut jämfört med andra sommarveckor på Gotland.

– Våldsbrotten ökar under Stockholmsveckan och det ser vi historiskt. Det är sådant som brukar öka en sådan här vecka, säger Daniel Karlsson.

Hur ser polisens fokus ut under de här dagarna?

– Vi lägger mycket fokus nere på hamnen och eftermiddagstid vid Kallis. Vi arbetar förebyggande med stöd av polislagen och lokal ordningsstadga. Det är också mer fokus på krogar än vanligt, säger Daniel Karlsson.

– Sedan ska vi vara mer synliga i utkanterna, som Östergravar och Palissaderna, och röra oss på skymda ställen. Där sker mycket av brotten.

Har du något tips till de som är ute och festar?

– Fyllenivån stiger kraftigt den här veckan och det gäller att köra varannan vatten. Det gäller helt enkelt att ha sunt förnuft och känna efter, säger Daniel Karlsson.