Visst finns Carin på kartan

Tv-profilen författardebuterar med bok om journalistlivet på landsbygden

Efter många år som programledare på SVT debuterar Carin Hjulström som författare. Och innan boken ens har släppts planerar hon en uppföljare.
Möt göteborgaren som grät varje gång hon tvingades lämna Gotland.
Journalisten Carin Hjulström är sommargotlänning sedan länge och det var också här som hon skrev klart sin debutbok som släpps i höst. Tv-profilen unnar sig nu en lång semester och planerar sin andra bok. - Det blir en uppföljare, avslöjar hon.
Foto: Petra Jonsson
Laddar...
Två grå hundar av rasen dvärgschnauzer kommer springande, ivrigt skällande men med glatt viftande svansar, när GT parkerar på Carin Hjulströms gräsmatta. I solen på husets baksida bjuder hon på kaffe och nyplockade jordgubbar från bonden som bor i huset intill.
Hon är sommargotlänning och har varit det sedan hon var barn. Då grät hon varje gång familjen lämnade ön för att åka hem till Göteborg. Efter ett intensivt år unnar hon sig nu en lång semester i huset i Gammelgarn. Till hösten släpper hon sin första bok och det har inneburit mer jobb än vad hon hade trott.
- Jag skrev klart boken här på Gotland för ett år sedan, men det är så mycket som ska göras med korrektur, bearbetning och omslag och grejer, säger hon.

Ingen självbiografi
"Finns inte på kartan" är berättelsen om 23-åriga Frida Fors som läser på journalisthögskolan. När praktikplatserna ska fördelas hamnar hon till sin stora besvikelse på Smålandsbladets lokalredaktion i den lilla orten Bruseryd, där ingenting verkar hända. När hennes handledare dessutom sjukskrivs får hon själv ansvaret för att fylla sidan i tidningen. Vilket inte blir det allra lättaste.
Historien om Frida Fors levde i huvudet på Carin Hjulström under några år, och allt hon egentligen behövde göra var att sätta sig ner och skriva ner det hon hörde i sitt eget huvud. Boken är inte självbiografisk men hon har inspirerats mycket av sina egna erfarenheter som ung och nyexaminerad journalist.
- Just känslan av att komma ut på de första jobben, att vara ny på en ort där man inte känner någon och att försöka passa in på en arbetsplats.
Under bilfärderna mellan Göteborg och Oskarshamn passerar man flera småländska små orter, bland andra Bruzaholm som Carin Hjulström har använt som inspiration till Bruseryd. Under åren har orten förändrats. Där det förut låg ett samhälle med postkontor, affärer och bensinmack finns nu bara tomma hus med gapande fönsterluckor.
- Jag blir så gripen och undrar hur det ska gå för små orter som dessa, säger Carin Hjulström.

Ångrar inget
Till hösten börjar hon skriva sin andra bok. Hon har tackat nej till några tv-jobb för att kunna ägna sig åt boken på heltid. Efter att flera på förlaget hade läst igenom hennes debutbok efterfrågade de en uppföljare. Så minst en bok till om Frida Fors blir det.
- Sen ska hon få leva sitt liv utan mig ett tag, säger Carin Hjulström.
Efter flera år som programledare finns det egentligen ingenting, förutom enstaka frågor till medverkande i programmen, som Carin Hjulström ångrar.
- Däremot är jag väldigt glad att jag tackade nej till jobbet som programledare för Bingolotto, skrattar hon.
Men journalisten kunde lika gärna ha hamnat någon helt annanstans. När hon kom in på journalisthögskolan kom hon samtidigt in på läkarlinjen och blev tvungen att välja.

Gissar sjukdomar
Att journalistutbildningen var kortare blev avgörande och hon säger själv att yrket passar henne väldigt bra.
- Men jag gissar gärna folks sjukdomar och ställer en "hobbydiagnos"!
Med ett stort musikintresse var den unga Carin Hjulströms dröm att bli popskribent. Tillsammans med sin bror, artisten och skådespelaren Niklas Hjulström, medverkade hon på 1980-talet i gruppen Art som deltog i rock-SM.
Som barn hade hon ett antal skådespelarroller, bland annat i radions julkalender. Och även om hon började som skrivande journalist var steget till tv-branschen inte särskilt långt.
Efter det första programledarjobbet på musikprogrammet "Gig" har det rullat på och Carin Hjulström har alltid fått mycket utrymme att själv påverka innehållet i de produktioner hon har arbetat med.
- Att stå i rutan är egentligen bara den sista delen av jobbet, jag har fått fantastiska möjligheter att göra program som jag själv skulle vilja titta på, säger hon.
Våren 2004 blev hon "Carin 21:30" med hela Sverige efter att ha fått ensamt ansvar för talkshowen som tidigare hade tre programledare och gick under namnet "21:30". En talkshow hon själv är väldigt stolt över.
- Programmet har format mig mycket som yrkesmänniska. Det är vad jag är mest nöjd med i min karriär. Och boken!
Vi klappar om hundarna och lämnar Carin Hjulström som får återgå till sin semester innan jobbet drar igång igen. Nu gråter hon inte längre när hon lämnar ön. För hon vet att hon snart kommer tillbaka.
70 år efter katastrofen

Blåljus - senaste nytt om brott och olyckor


 

Hitta allt om GotlandMånadens bild

FRÅGAN

Var det rätt att ge Jan Björinge sparken?

Ja
Nej

 

Alltid aktuell webb-tvLokala nyheter i mobilen: mobil.helagotland.se

 

 

GT-klotet 2014Tipsa oss! tips@helagotland.se 0498-202460

Om tipsfunktionen>>


Läsa dagens tidning? Klicka nedan!


Gotlands Allehanda som e-tidning

Gotlands Tidningar som e-tidning
Charter
LMS
Hotel

 

Länk till gotland.net


Webbkameror

Länk till Gotlands Medias läsarpanel
Tyck till om det redaktionella innehållet och om annonser i GA, GT och på helagotland.se


Idag serveras: